Usavršavanje stručnjaka u kulturi i baštini u području digitalne pismenosti i vještina: poziv na sudjelovanje u BoostDigiCulture projektu

Sektor kulture i kreativnih industrija jedan je od onih koji su najviše pogođeni pandemijom Covid-19 virusa. Brojne kulturne ustanove morale su napraviti brzu tranziciju prema pružanju digitalnih usluga korisnicima. Takva je tranzicija otkrila određen ranjivost u sektoru kulture, ponajviše u području digitalnih vještina kulturnih i baštinskih stručnjaka. Male i srednje kulturne ustanove posebice imaju velike potrebe digitalnog usavršavanja budući da upravo njima nedostaje resursa, znanja i vještina da dostignu potpunu digitalnu transformaciju. Projekt “BoostDigiCulture” bavi se upravo tim područjem nedostataka digitalnih vještina.  

Cilj projekta “BoostDigiCulture”, financiranog sredstvima europskih fondova, je stvoriti održiv i uključiv okvir stručnog razvoja i promovirati digitalno usavršavanje baštinskih stručnjaka. Posebice je usredotočen na male i srednje kulturne ustanove u državama partnera u projektu. Koordinator projekta je fondacija Digital Opportunities iz Berlina, Njemačka.  

U ovom trenutku tražimo sudionike iz sektora kulture zainteresirane za uključivanje u pilot fazu projekta. Poziv za sudjelovanje usmjeren je prema  stručnjacima iz  AKM zajednice (arhivi, knjižnice, muzeji, galerije) i stručnjacima iz područja obrazovanja odraslih, kao i drugim dionicima iz područja kulture i svijeta digitalne transformacije.. 

Sudionici će biti uključeni u testiranje platforme za e-učenje koja će nuditi mentoriranje putem virtualnih radionica na transnacionalnoj razini, program unaprjeđivanja vještina koji će omogućiti sudionicima da stvaraju i upravljaju digitalnim sadržajem i alat za samoprocjenu koji će omogućiti baštinskim stručnjacima da testiraju svoje digitalne kompetencije i znanje.  

Više informacija saznajte na mrežnoj stranici projekta BoostDigiCulture: https://boostdigiculture.eu/.  

Zainteresirani za sudjelovanje u pilot fazi BoostDigiCulture mogu se obratiti  koordinatorici projekta u Hrvatskoj doc. dr. sc. Vlatki Lemić ispred ICARUS Hrvatska, partnera u projektu. 

O projektu: 

Projektni konzorcij vodi zaklada Digital Opportunities iz Njemačke, a partneri su: Exeo Lab (Italija), INNOVATION HIVE (Grčka), RightChallenge (Portugal), Synthesis Center for Research and Education Limited (Cipar) te ICARUS Hrvatska. 

Projekt je dio Erasmus+ programa fondova Europske Unije (2021-1-DE02-KA220-ADU-000035248). Aktivnosti su započele 1. studenoga 2021 te traju do 31. listopada 2023.  

Kontakt: 

doc. dr. sc. Vlatka Lemić – koordinatorica za ICARUS Hrvatska 

info.icarushr@gmail.com 

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih. 2021-1-DE02-KA220-ADU-000035248

Ovo djelo je licencirano pod licencom CC BY-SA 4.0

Copyright © 2022 BoostDigiCulture. All Rights Reserved
Powered by Innovation Hive